Når det er akut, handler brandkadetter uden tøven

Gang på gang træder brandkadetter til, når det haster, og anvender deres færdigheder fra deres brandkadetkorps til at få styr på alvorlige situationer. Med deres personlige og beredskabsfaglige kompetencer er de med til at sikre, at alvorlige og akutte situationer ender godt.

”Han var meget kold. Han viste ikke nogen livstegn overhovedet, og jeg ved jo godt, at hvis der går fem minutter, og personen ligger med hjertestop, så kan personen få meget alvorlige indre skader. Så hvis det skulle være, så skulle det være nu!”

Ordene kommer fra Alexander Korsgaard fra Koldings Ungdomsbrandkorps, som en sen aften finder en livløs mand på gaden. Selvom han er helt alene, går han ikke i panik, og hans kompetencer aktiveres automatisk. Han går direkte i gang med at yde kunstigt åndedræt og hjertemassage. Han ringer efter en ambulance, og da den dukker op, giver han en hurtig briefing til ambulanceredderne om, hvordan situationen står til.

Alexander Korsgaard er langt fra den eneste kadet, som træder til uden tøven og yder livreddende hjælp. 14-årige Victoria Grandby Andersen genoplivede sin mor efter et hjertestop, 16-årige Niclas í Rættará-Salmon hjalp en ældre dement kvinde med at finde ly og varme, og 15-årige Mads Andersen tøvede ikke med at springe i vandet for at redde sin ven, som havde fået det dårligt og var faldet i vandet ved en havn.

Ingen tvivl, ingen panik

I den anden ende af landet fra Kolding finder man også Emil Rummelhoff Steffensen fra Lolland-Falsters Ungdomskorps, som har gjort en beredskabsfaglig forskel for et andet menneske. Til en skoleturnering hjælper han instinktivt en yngre pige, som pludselig falder om. Lærerne forsøger at hjælpe til, men indser hurtigt, at han har helt styr på det.

Emil Rummelhoff Steffensen går i gang med at hjælpe pigen og forsøger at lægge hende i stabilt sideleje, da nogen begynder at ruske i pigen, og andre begynder at råbe og spørge, om pigen er død. Emil Rummelhoff Steffensen holder hovedet koldt midt i virvaret og beder dem alle om at gå væk, så pigen kan få ro.

”Jeg har lært, at man ikke skal sige sådan nogle ting, om at nogen er ved at dø, så kan det være med til, at de giver op på stedet, og det vil jeg helst undgå – hun skal ikke give op,” forklarer han.

I første omgang bliver en lægehelikopter rekvireret, men bliver aflyst igen, da pigen selv trækker vejret. Pigen er meget varm, så Emil Rummelhoff Steffensen sørger først for, at hun bliver kølet ned, og bagefter går han gang i gang med at yde psykisk førstehjælp, for han ved nemlig, at det kan være lige så vigtigt som fysisk førstehjælp.

”Det kan være rigtig voldsomt at opleve, at man falder om, og at folk omkring én går i panik og spørger, om man er død, så det var super vigtigt, at jeg fik talt stille og roligt til hende og beroliget hende. ” fortæller Emil Rummelhoff Steffensen.

Fra barn til ansvarsfuld ung

At udvikle sig fra barn til ansvarsfuld ung og handle uden tøven kommer ikke af sig selv og tager tid. Christina Scott, som er Emil Rummelhoff Steffensens klasselærer, kan også mærke, at han har udviklet sig, siden han begyndte til brandkadet for to år siden. Hun er – ligesom resten af Sundsskolen på Lolland – også imponeret over hans gerning.

”Han er blevet meget mere målrettet, ansvarsbevidst og sikker i sig selv, siden han startede, og lærere og pædagoger roste ham jo helt tosset, efter han hjalp pigen. Og nu når Emil går forbi nogle af de elever, som han har undervist i førstehjælp, kan man høre én elev prikke en anden på skuldrene og sige; Det er ham, der underviste mig i førstehjælp. Han er sej,” siger Christina Scott.

Alexander Korsgaard har også udviklet sig, siden han tilmeldte sig Koldings Ungdomsbrandkorps i 2017. Han følte, at han manglede at lave noget meningsfuldt i sin fritid og var usikker på sin fremtid. Det har tiden i det lokale korps hjulpet ham med.

”Jeg var meget i tvivl om, hvad jeg gerne ville. Jeg manglede at lære mig selv at kende lidt. Men så søgte jeg ind som brandkadet og blev helt vild med det. Nu ved jeg, at det er ambulanceredder, jeg gerne vil være. Det der med at snakke med mennesker, det er lige mig, så lige her tager jeg ikke fejl. Men hvis ikke jeg havde søgt ind som brandkadet, ville jeg ikke have fundet ud af det” fortæller han.


Gnisten til beredskabet

Både Alexander Korsgaard og Emil Rummelhoff Steffensen har sammen med mange andre brandkadetter ydet en helt særlig indsats for andre mennesker. Det havde ikke været muligt, hvis ikke de havde gået i et lokalt brandkadetkorps, og deres fælles interesse for beredskabet bunder også i mange af de samme ting.

For Alexander Korsgaard handler det i høj grad om at få lov til at prøve forskellige ting, og dét at deltage på nogle af brandmændenes vagter har givet ham en helt særlig indsigt i beredskabet og lysten til at blive dér.

”Jeg kender mange af de voksne brandfolk, og jeg elsker den humor, der hersker i det her fag. Der også det der med, at man kan sidde i stolen fuldstændig afslappet, og så i det næste minut sidder man ude i bilen og er på vej til noget, man ikke kender endnu. Det driver mig,” siger han.

Emil Rummelhoff Steffensen har sort bælte i karate og er tidligere spejder, men for ham er brandkadetkorpset også noget helt særligt, som ikke kan sammenlignes med andre fritidstilbud. Ligesom Alexander Korsgaard faldt han også for fællesskabet og suset i maven ved de særlige situationer, man står i som brandkadet.

”Det var gnisten med alle de her fede ting, man fik lov til at lave og at få éns grænser rykket. Jeg føler også, at vores brandkadetkorps er min anden familie. Bare dét, at jeg ved, at jeg har nogle kammerater, som virkelig passer på mig, har en stor betydning for mig og vores fællesskab,” forklarer han.

Hverken Alexander Korsgaard eller Emil Rummelhoff Steffensen er færdige med at være i beredskabet. Alexander Korsgaard er slet ikke i tvivl om, at hans fremtid skal byde på en uddannelse som ambulanceredder, og Emil Rummelhoff Steffensen ser frem til at blive både brandmand og ambulanceredder.

”Jeg skal dog lige gennemføre Unge i Beredskabets UngLeder og Hjælpeinstruktør uddannelse først, og så skal jeg selvfølgelig også uddanne mig til brandkadetinstruktør” siger han og griner.


Unge i Beredskabet er støttet af Forsvarsministeriet og VELUX FONDEN. Til Unge i Beredskabets Landsdag d. 12. september 2020 hædres de kadetter, som har reddet liv og gjort en særlig beredskabsfaglig forskel for andre mennesker.