Evolutionslegen

Under 10 år
11 - 14 år
Over 14 år
7 - 12 personer
Over 12 personer
Maks. 15 minutter
Inde
Ingen af delene
Formål med aktivitet
Brug kroppen
Have det sjovt
Nulstilling mellem to aktiviteter
Materialer I skal bruge
Rigeligt med gulvplads
Sådan gør du dig klar til aktiviteten
Sørg for at instruere legen grundigt, inden I går i gang. Få folk til at lave de forskellige figurer, så de bedre kan huske dem, når legen ruller.
Beskrivelse af aktivitet
Målet for deltagerne er at bevæge sig igennem evolutionens fire stadie; Ægget, urfuglen, dinosaurusen og til sidst superhelt. I første runde går alle rundt på gulvet som æg. Ægget vises, ved at man går med hænderne foldet over hovedet, krummet sammen, mens man siger ”æg-æg-æg”. Når et æg møder et andet æg, stopper de op og laver ”sten-papir-saks”. Vinderen udvikler sig til næste evolutionsstadie, som er urfuglen. Taberen forbliver æg, men kan fortsætte med at opsøge andre æg.

Urfuglen er kendetegnet ved at baske med armene, mens den med en skinger stemme siger ”Uuurfugl-uuurfugl”. Når urfuglen møder et æg, sker der ikke noget, men når en urfugl møder en anden urfugl laver de ”sten-papir-saks” igen. Vinderen udvikler sig til dinosaurus, mens taberen forbliver urfugl.

Dinosaurusen er kendetegnet, ved at den ene arm er bøjet bagud og ned som en hale, mens den anden er bøjet foran og op som et hoved på en hals. Mens man går rundt på denne måde, siger man ”dinosaurus-dinosaurus”. Når en dinosaurus møder en urfugl eller et æg, sker der ikke noget. Når en dinosaurus møder en anden dinosaurus, laver de sten-papir-saks. Vinderen når evolutionens højeste stadie som er superhelten, mens taberen forbliver dinosaurus.

Når man bliver superhelt, stiller man sig i en rundkreds omkring de øvrige, mens man stiller sig i superheltepositur (f.eks. som supermand med en knyttet næve i vejret foran sig) og højlydt synger eller nynner superhelte temaer.

Legen er færdig, når der kun er et æg, en urfugl og en dinosaurus tilbage, og alle andre står som superhelte.
Instruktioner du skal give deltagerne
"Vi skal lege evolutionslegen. Vi starter alle med med at gå rundt på gulvet som æg, og ved at vinde i sten-saks-papir kan vi få lov til at udvikle os til det næste stadie. Der er fire stadier i alt; ægget, urfuglen, dinosauren og superhelten."

Instruktøren viser med egen krop, hvordan de fire stadier ser ud, og fortsætter med at foklare: ”Når et æg møder et andet æg, stopper de op og laver sten-papir-saks. Vinderen udvikler sig til næste evolutionsstadie, men taberen forbliver et æg og må finde et andet æg, som vedkommende kan dyste imod i sten-saks-papir. Dette gælder for de andre evolutionsstadier også."

"Legen er færdig, når der kun er et æg, en urfugl og en dinosaurus tilbage, og alle andre står som superhelte."
Hvad du skal passe på
Intet
Variation
Udvid evt. evolutionsrækkefølgen med flere stadier fx Goplen eller Neandertaleren.