Brandkadetter er nomineret til årets fællesskabspris

Brandkadetterne i Ringkøbing-Skjern har endnu en gang tiltrukket sig opmærksomhed med deres flygtningehold. Flygtningeholdet er blevet nomineret til årets fællesskabspris – en pris, der hylder personer, som gør en ekstraordinær indsats for at styrke fællesskabet i Danmark. Fællesskabsprisen hylder hverdagens helte og er til dem, som vi ikke kan undvære.

Tanken bag Fællesskabsprisen er, at den høje tillid og det gode fællesskab er det, der gør Danmark til et godt samfund. Ved at uddele en fællesskabspris anerkendes de mennesker og projekter, der bidrager til at styrke fællesskabet. Prisen anerkender særligt de mindre projekter, der har et stort potentiale for at bidrage til det brede fællesskab og gøre en forskel.

Fællesskabsprisen blev stiftet i 2014 i samarbejde med politiker Mette Frederiksen (S) og en række fagforeninger, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. I år er det derfor fjerde gang, at prisen uddeles, og fokus i år er på initiativer, der knytter sig til arbejdsfællesskaber, ulighed, læring og ensomhed.

Vinderne af fællesskabsprisen udvælges af en jury ud fra en række kriterier såsom geografi, køn samt fagligt og socialt fokus. Brandkadetterne i Ringkøbing er på den såkaldte shortliste, som juryen udvælger vinderne iblandt.

Et nødvendigt projekt            

Alle kan nominere dem, som de mener fortjener anerkendelse. Brandkadetprojektet i Ringkøbing er dog ikke blevet nomineret af en person fra egne rækker. Nomineringen er kommet fra freelance journalist Kasper Kristensen, der blot læste om projektet i avisen:

”Jeg læste om brandkadetterne i lokalavisen – og det stod hurtig klart for mig, at det er et både sympatisk og nødvendigt projekt. I brandkadetkorpset er der plads til unge fra alle lag af samfundet – også dem, der har skolemæssige, sociale eller personlige udfordringer. Kombinationen af, at de unge får et indblik i det lokale redningsberedskab og nogle faglige færdigheder, så oplever de også at blive en del af et nyt fællesskab. Det synes jeg opfylder alle kravene til en nominering til årets Fællesskabspris,” siger han.

Projektleder for brandkadetterne i Ringkøbing-Skjern, Bent Nielsen, blev meget overrasket, da han en dag blev ringet op af en medarbejder fra Fællesskabsprisen, der kunne fortælle, at Brandkadetterne i Ringkøbing/flygtningeholdet var blevet nomineret til Fællesskabsprisen.

”Kadetterne er meget beærede over, at nogen har lagt mærke til, at den indsats, de sammen med instruktørerne gør for at opbygge et trygt og godt fællesskab, er så god, at den er nomineret til fællesskabsprisen,” fortæller han.

Særligt fokus på integration

Brandkadetter i Danmark har brandkadetprojekter 10 steder i landet. I Ringkøbing har de dog valgt et helt særligt fokus med projektet, hvor de har et brandkadethold, der udelukkende består af flygtninge.

I efteråret 2015 blev vores instruktør Bent inviteret med på et integrationsdøgn, hvor han udtænkte idéen til at bruge Brandkadetter i Danmark som et middel til integration. Det viste sig hurtigt, at det var muligt at udføre hans tanker i praksis, da de forskellige samarbejdspartnere gik meget positivt ind for projektet” fortæller Beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund fra Brand & Redning MidtVest.

Hveranden uge møder de unge flygtningedrenge på Beredskabsgården i Ringkøbing, hvor de bliver undervist i at slukke brand og lære førstehjælp, og samtidig tillærer de sig nogle sociale færdigheder og indgår i et stærkt fællesskab – for kun sammen kan man slukke en brand.  Flere af de unge har allerede skrevet kontrakt med det frivillige beredskab, hvor de kan gøre en forskel i samfundet som frivillige brandmænd.

Bent Nielsen påpeger samtidig, at han håber, at nomineringen kan være med til at udbrede kendskabet til arbejdet med integration via brandkadetprojektet.

Torsdag deltager Bent Nielsen, sammen med en af hans instruktører og tre af brandkadetter, til prisoverrækkelsen af Fællesskabsprisen.

Brandkadetter i Danmark er stolte af, at projektet er blevet nomineret og krydser fingre for, at de får en pris med hjem. Følg med i morgen, hvor vi sender live fra prisoverrækkelsen på vores facebookside, https://www.facebook.com/brandkadetteridanmark/
Brandkadetterne i Danmark er støttet af VELUX FONDEN og TrygFonden i perioden 2015-2018.