Kadetforløb forandrede Alexander: ”Man bryder nogle grænser”

Ved et tilfælde blev Alexander Holm Larsen brandkadet – og det har han aldrig fortrudt. To år og mange oplevelser senere er han nu en fast del af beredskabet i Roskilde, og han håber, at mange flere vil prøve sig af i brandkadetkorpsene.

Det var egentlig aldrig meningen, at Alexander Holm Larsen skulle være en del af beredskabet. Nok havde han altid syntes, at blå blink og redningsaktioner var spændende, men det var militæret der trak mest.

Men da et ophold i militæret i sommeren 2018 alligevel ikke blev til noget, måtte den dengang 16-årige tænke kreativt. Sammen med en kammerat meldte han sig til brandkadetforløbet hos Roskilde Brandvæsen. Et alternativ, der smagte lidt af militære øvelser.

”Jeg ville gerne udfordre mig selv og vise en anden side af mig selv. Prøve noget andet af. Jeg vidste egentlig ikke rigtig, hvad brandkadetforløbet var – men noget nyt ville jeg. Og så virkede det lidt voksent, fortæller den i dag 18-årige deltidsbrandmand i Roskilde Brandvæsen.

Grebet med det samme

Afsted gik det til brandkadetkorpset, hvor han med ét følte sig som en del af brandstationens givende fællesskab.

”De var ret hårde, og der var meget disciplin over det, men det kunne jeg godt lide,” fortæller Alexander Holm Larsen, mens han fortæller om, hvordan tøjet skulle sidde ordentligt, og ryggen skulle være rank, når man stod ret.

”Den atmosfære bliver man bare ret vild med. Man får ligesom lært, at man altid skal gøre en ekstra indsats og give den en ekstra skalle for hinanden,” fortæller han videre.

Kenneth Erik Johansen er brandmester i Roskilde Brandvæsen og er daglig ansvarlig for brandkadetkorpset. Han griner lidt, da han bliver spurgt, hvordan han først oplevede Alexander Holm Larsen.

”Han var lidt en lille mus. Den meget ydmyge og stille type. Hvis han endelig sagde noget, så var det en lille kæk kommentar. Han havde ikke den store ansvarsfølelse, og selvom han er intelligent og har mange venner, så føltes det lidt som om, at han ikke helt havde fundet sin hylde i samfundet,” husker Kenneth Erik Johansen tilbage.

Stolt over udvikling

Efter mange timers slangeudlægning, førstehjælpsøvelser og andre beredskabsøvelser kunne Alexander Holm Larsen kalde sig uddannet brandkadet efter et vellykket forløb. Med det samme kom Alexander Holm Larsen med i Roskilde Brandvæsens overbygning på brandkadetforløbet, nemlig ungeberedskabet, hvor han fik lov til at tage grunduddannelsen som brandmand.

Og det gav blot mod på mere, så i december 2019 gennemførte han derfor også funktionsuddannelsen som brandmand, hvilket Roskilde Brandvæsen tilbyder i samarbejde med TrygFonden.

”Det har ændret mit liv på den måde, at jeg er blevet meget mere selvsikker. Jeg ved, at hvis der sker noget, så kan jeg træde til. Det giver en ro, fordi man har det overblik,” fortæller Alexander Holm Larsen.

Forandringen fra en stille mus er ifølge Kenneth Erik Johansen kommet skridt for skridt, hvor Alexander Holm Larsen, med hjælp fra blandt andet brandkadetinstruktører, ved hver øvelsestime har taget et lille hop fremad.

”Som kadet handlede det meget om, at vi skulle prøve at fortælle ham, at selvom musen er et sødt og forsigtigt dyr, så kan det favne bredt i samfundet, hvis man tør stikke næsen lidt frem. Og det har han altså lært ved at udfordre sig selv og prøve grænser af, men samtidig også ved at lære at sige nej,” siger Kenneth Erik Johansen.

Den udvikling er sidenhen bare fortsat, hvor mandskabet på Roskilde Brandvæsen løbende har givet mere og mere ansvar til den aspirerende brandmand. I dag er han blandt andet blevet delingsfører for omkring 30 frivillige på brandstationen og er instruktør for de nye brandkadetter.

”Jeg er ekstremt stolt af Alexander. Ikke mindst fordi meget af udviklingen ligger hos ham selv, og at han fortsat gerne vil udvikle sig. At han er blevet voksen, er sådan lidt klicheagtigt, men jeg kender ikke mange mennesker i samme alder, som er så ansvarsbevidste og har prøvet så mange ting af,” siger Kenneth Erik Johansen.

Opfordring: Prøv det af

De mange oplevelser har gjort indtryk på den 18-årige deltidsbrandmand, der også går i 2.g på Roskilde Handelsskole. Han gør derfor også en stor dyd ud af at fortælle, hvorfor alle i hans optik bør prøve sig selv af som brandkadet.

”At være brandkadet giver noget overskud og en selvtillid – både som brandmand og civilt. For man bryder nogle grænser, man normalvis ikke ville have gjort, og så bliver man samtidig en del af et godt fællesskab,” siger Alexander Holm Larsen.

Et fællesskab, der blandt andet er skabt af, at der er mange stærke rollemodeller og personligheder omkring de unge, fortæller han.

”Det betyder bare utrolig meget. Kenneth og de andre instruktører bruger så meget tid på det her, og især Kenneth har virkelig gjort meget for, at vi udvikler os, mens vi samtidig har det godt. Det er faktisk helt ubeskriveligt,” fortæller Alexander Holm Larsen, der derfor gerne vil inspirere andre unge til at prøve sig selv af.

Beredskabsfremtiden er da også på plads for deltidsbrandmanden i Roskilde. Han håber nemlig på, at han snart kan få lov til at starte på holdlederuddannelsen, hvor han kan bruge noget af den ledererfaring, som han har oparbejdet gennem tiden i Roskilde Brandvæsen.

”Jeg vil gerne fortsætte deltid. Jeg tror, jeg skal være en form for IT-programmør, så jeg kommer nok bare til at fortsætte som deltidsbrandmand,” afslutter han.