Syrisk brandkadet bliver frivillig brandmand

Foto: Per Borg Jakobsen, Holstebro.

De første brandkadetter fra Ringkøbing-Skjern Kommunes flygtningehold er blevet optaget i det frivillige beredskab. En af dem er 18-årige Mustafa Mamo, der flygtede fra krigen i Syrien sammen med sin familie. Han drømmer om at blive politimand.

”Jeg har lige underskrevet en kontrakt om at blive frivillig brandmand.”

Ordene kommer fra den 18-årige Mustafa Mamo, der ankom til Danmark for to år siden. Han går i 10. klasse og har brugt de seneste år på at færdiggøre folkeskolen og blive god til dansk.

Og det er han. God til dansk. Selv om det indimellem kniber med at finde de helt rigtige danske ord og vendinger, forsøger han på bedste vis at forklare, hvad det betyder for ham at være blevet optaget som frivillig brandmand i beredskabet.

”Det er stort og meget spændende. Jeg er med til at hjælpe andre, og jeg gør en forskel, når jeg er brandmand. Det betyder meget for mig.”

Han holder en pause, mens han leder lidt efter ordene. Så fortsætter han.

”Ja, det er svært at forklare. Men jeg kan bare rigtig godt lide at være på brandstationen.”

Integration i beredskabet

Mustafa Mamo kom til Danmark fra Tyrkiet. Familien flygtede i første omgang fra Syrien til Tyrkiet for at komme væk fra den krig og ødelæggelse, som hærger det syriske land. I Tyrkiet havde familien svært ved at få fodfæste, og derfor flygtede Mustafa Mamos mor og storebror til Danmark i håbet om at kunne få resten af familien til landet på et senere tidspunkt.

Mustafa Mamo, hans far og yngre søskende blev familiesammenført med moderen og storebroderen i november 2015. På det tidspunkt havde Mustafa Mamo ikke gået i skole i tre år.

”Jeg kunne ikke få min 9. klasses eksamen i Syrien på grund af krigen. Derfor er jeg glad for at være kommet til Danmark, for her har jeg kunnet gøre min folkeskole færdig, så jeg kan få mig en uddannelse,” siger Mustafa Mamo.

Han begyndte med det samme i skole i Spjald ved Videbæk, hvor familien flyttede til. Kort efter hans ankomst fik han tilbud om at blive en del af det lokale beredskabs flygtningehold under Brandkadetter i Danmark, og det takkede han ja til.

”Det har betydet meget for mig at lære alle på brandstationen at kende. De har været med til at lære mig dansk. Jeg har lært en masse nye danske ord som for eksempel brandstation,” siger Mustafa Momo.

Drømmer om at blive politimand

I dag bor Mustafa Mamo sammen med sin storebror i en lille lejlighed i Spjald. Hver anden torsdag mødes han med de andre frivillige brandmænd på brandstationen.

”Vi træner og lærer at slukke brand. Vi lærer også, hvordan brandbilerne virker. Noget af det, jeg er mest glad for, er, at jeg har lært førstehjælp. Det kan jeg bruge til rigtig meget,” siger han.

Mustafa Mamos største drøm er at blive politimand. Derfor har en af de lokale brandmænd skaffet ham en dag i praktik i politiet.

”Jeg glæder mig rigtig meget. Det bliver spændende at komme med rundt og se, hvad politiet laver, når de er på arbejde,” siger han.

Desværre for Mustafa Mamo har det lange udsigter at blive optaget på politiskolen. Det kræver nemlig, at man er dansk statsborger. Og det kan han først blive, når han har boet i Danmark i otte år, fordi han kom til landet, efter han fyldte 15 år.

”Det vil sige, at jeg skal vente mange år endnu. Jeg forstår ikke, hvorfor reglerne skal være sådan, for jeg vil jo bare gerne i gang, når jeg fylder 21 år. Man skal være 21 år for at søge ind som politimand, og det synes jeg er helt fint.”

I mellemtiden vil Mustafa Mamo tage en ungdomsuddannelse. Han holder også formen ved lige, så han på et tidspunkt kan bestå optagelsesprøven på politiskolen.

Og så er der jo lige jobbet som frivillig brandmand.

”Jeg er så glad for, at jeg er blevet frivillig brandmand, og jeg håber, at jeg kan blive ved med at være det i mange år.”

Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.