Boldstafet

Under 10 år
11 - 14 år
Over 14 år
Op til 6 personer
7 - 12 personer
Over 12 personer
Maks. 15 minutter
Både inde og ude
Ingen af delene
Formål med aktivitet
Brug kroppen
Samarbejde
Konkurrence
Have det sjovt
Nulstilling mellem to aktiviteter
Materialer I skal bruge
En bold
To genstande til at markere banelængden
Sådan gør du dig klar til aktiviteten
Gruppen skal stå på en række bag hinanden med ansigtet samme vej. De skal stå ca. 1/2 meter fra hinanden og med let adskilte ben.

Hvis der er mange kadetter på det hold, kan man evt. overveje at dele dem op i mindre hold af ca. 5-6 personer.
Beskrivelse af aktivitet
Gruppen stiller sig i en række. Hvis der er mange kadetter på et hold, kan man overveje at hav eflere rækker af kadetter, så øvelsen bruges som en konkurrence mellem holdene.

Forreste kadet har en bold og står ved startmærket. Kadetten afleverer bolden til kadetten bagved ved at dreje sig mod højre og give bolden videre. På den måde "går" bolden højre om hele vejen ned gennem rækken til sidste person. Den sidste kadet i rækken giver den så i venstre side til deltageren foran, så bolden "går" op gennem rækken venstre om frem til forreste kadet igen.

Den forreste kadet giver nu bolden bagud igen ved at holde den op over hovedet og bøje sig bagover, kadetten bagved tager den og afleverer op over hovedet på sig selv, indtil den igen når bagerste kadet.

Den sidste kadet i rækken afleverer bolden til kadetten foran ved, at den foran rækker begge arme ned mellem sine egne ben, får bolden og rækker den videre mellem benene til kadetten foran osv. op gennem rækken.

Når forreste kadet igen modtager bolden, skal den trilles hele vejen ned mellem gruppens ben. Hvis den triller ud af rækken, skal den tilbage, hvor den trillede ud og videre derfra.
Når bolden denne gang når sidste kadet, lægger de andre deltagere sig ned på maven eller ryggen på tværs af rækken, og sidste kadet bringer bolden op foran ved at løbe hen over de andre.

Derefter starter samme procedure igen. Dvs. at gruppen bevæger sig fremad, hver gang en ny kadet kommer op foran. Man kan ikke gå længere end en halv meter ad gangen, og det gælder, om at gruppen når frem til et bestemt mål.
Instruktioner du skal give deltagerne
"Den forreste kadet får nu en bold, som de skal passere videre ned til den bagerste og op igen – men det skal gøres på forskellig måder i løbet af denne øvelse."

"Først skal den forreste kadet dreje hovedet til højre og passere bolden videre til den næste i rækken. Kadet nr. 2 skal gentage det samme. Når bolden når den bagerste i rækken, skal den sidste kadet give bolden tilbage til den næstsidste kadet fra venstre side af, og sådan skal bolden transporteres tilbage til den forreste igen."

"Den forreste kadet giver nu bolden bagud igen ved at holde den op over hovedet og bøje sig bagover, kadetten bagved tager den og afleverer op over hovedet på sig selv, indtil den igen når bagerste kadet. Den sidste kadet i rækken afleverer bolden til kadetten foran ved, at kadetten foran rækker begge arme ned mellem sine egne ben, får bolden og rækker den videre mellem benene til kadetten foran osv. op gennem rækken."

"Når forreste kadet igen modtager bolden, skal den trilles hele vejen ned mellem gruppens ben. Hvis den triller ud af rækken, skal den tilbage, hvor den trillede ud og videre derfra."

"Når bolden denne gang når sidste kadet, lægger de andre deltagere sig ned på maven eller ryggen på tværs af rækken, og sidste kadet bringer bolden op foran ved at løbe hen over de andre."

"Derefter starter samme procedure igen, men den sidste kadet i rækken stiller sig nu foran. Dvs. I skal bevæge jer fremad, hver gang en ny kommer op foran, og I kan ikke gå længere end en halv meter ad gangen. Det gælder altså, om at I når frem til målet foran jer."
Hvad du skal passe på
Intet
Variation
Øvelsen kan laves på tid eller som en staffet mellem flere.