Nyheder

7. februar 2020

14-årig brandkadet hyldes for at genoplive sin mor

Da Victoria Grandby Andersens mor faldt om med hjertestop derhjemme, var hjælpen heldigvis lige ved hånden. For 14-årige Victoria Grandby Andersen kunne genoplive sin mor med den hjertelungeredning, hun havde lært under sin uddannelse til brandkadet i Frederiksborg Brand & Redning.

Tilbage i begyndelsen af juni måned gik Victoria Grandby Andersen og resten af familien i hjemmet og ryddede op. Dagen før var Victoria Grandby Andersen nemlig blevet konfirmeret og havde holdt stor fest for venner og familie.

Det viste sig dog hurtigt, at dagen langt fra skulle blive, som Victoria Grandby Andersen havde forestillet sig. Hendes mor, Louise Grandby, blev pludselig meget dårlig og endte med at besvime foran sin kæreste, Thomas Lundshøj Danlev.

Han forsøgte ihærdigt at vække hende, men da hendes hud begyndte at blive blå, kaldte han på hjælp. Victoria Grandby Andersen og hendes søster kom ilende til, og Victoria gik straks i gang med at yde hjertelungeredning, som sad på rygraden af hende efter et brandkadetforløb i Frederiksborg Brand & Redning.

”Det hele gik så hurtigt, så jeg kan ikke rigtig huske det. Men vi kunne se, at hun gispede efter vejret og var ved at blive blå,” siger hun og fortsætter:

”Vi havde held i uheld. Vi var meget heldige i, at vi var hjemme alle sammen, og at det ikke skete om natten. Og så anvendte jeg bare den viden om førstehjælp, jeg havde fra undervisningen.”

Læs mere
1. oktober 2019

15-årig brandkadet reddede nødstedt kammerat

Førstehjælpsundervisningen sidder på rygraden af 15-årige Mads Andersen, der er brandkadet i Lolland-Falster Brandvæsen. Under en havnetur reddede han en kammerat, der blev dårlig og faldt i vandet.

”Jeg tænkte ikke rigtig over det – jeg gjorde det bare.”

Ordene kommer fra 15-årige Mads Andersen fra Nakskov, der midt i september reagerede uden tøven, da en af hans kammerater blev dårlig under en udflugt og faldt i havnen.

For to et halvt år siden begyndte Mads Andersen som brandkadet i Lolland-Falster Brandvæsen og er siden blevet uddannet både UngLeder og Hjælpeinstruktør. De mange timers praktisk undervisning i førstehjælp og håndtering af ulykker kom ham og ikke mindst hans kammerat til gode, da der var brug for en resolut og effektiv indsats.

”Jeg behøvede slet ikke stoppe op for lige at tænke mig om, for jeg vidste præcis, hvad jeg skulle gøre. Det var en rigtig god følelse. Det eneste, jeg tænkte på, var at hjælpe min kammerat,” siger Mads Andersen.

Læs mere
20. juni 2019

Brandkadetter gik hele vejen – nu er de deltidsbrandmænd

Et forløb som brandkadetter og siden instruktører i ungdomsbrandkorpset i Trekantområdets Brandvæsen vakte både 26-årige Lasse Kristensen og 23-årige Kasper Elvstrøms interesse for beredskabet. Nu arbejder de som deltidsbrandmænd og hjælper andre unge med at finde vej i livet.

Tilbage i 2009 blev den dengang 16-årige Lasse Kristensen fra Vejle tilbudt en plads i det lokale beredskabs brandkadetforløb ’Gennem Ild og Vand’. Den stille, eftertænksomme dreng, der ikke var god til at møde nye mennesker, tøvede lidt. Men så sagde han ja.

Læs mere
1. maj 2019

Innovation af brandforebyggelse i skolen

Siden år 2000 har Vejle Kommunes 3. klasser fået tilbudt at erstatte noget af den almindelige undervisning med en tur på Bamses Brandskole; et brandforebyggende undervisningstilbud på den lokale brandstation. I 2016 blev Vejle kommune en del af Trekantområdets Brandvæsen, som dækker seks kommuner, og forebyggende afdeling har derfor måtte tænke ud af boksen for at få brandforebyggelse på skoleskemaet i alle brandvæsenets kommuner.

Cirka 18.000 elever har siden opstarten deltaget i Bamses Brandskole i Vejle. Efter sammenlægningen til Trekantområdets Brandvæsen har Bamses Brandskole fortsat i Vejle kommune, men der har ikke været mandskabsressourcer til at sprede konceptet ud til alle seks kommuner. Det har fået Jan Lehmann, beredskabsinspektør i forebyggende afdeling i Trekantområdets Brandvæsen, til at nytænke konceptet:

Læs mere
29. januar 2019

Ny uddannelse giver unge mere praktisk ansvar

I weekenden blev 24 brandkadetter uddannet på Unge i Beredskabets nye UngLeder uddannelse. En stor oplevelse for de mange unge, der både fik værktøjer og erfaringer i bagagen, men som også havde tid til at netværke på tværs af landet.

I den netop overståede weekend mødte 24 unge brandkadetter op i den lille sydjyske by Hejls, hvor de var udvalgt til at deltage i Unge i Beredskabets seneste skud på uddannelsesstammen, nemlig UngLeder uddannelsen.

Her skulle de unge rustes til at kunne påtage sig mere ansvar i det lokale brandkadetkorps ved hjælp af blandt andet konflikthåndtering og læring om ledelsesstile.

Læs mere

Tema: Beredskabsfamilien der ikke kan få nok

Familien Kjemtrup Jørgensen fra Rømø tager gerne den lange tur til Tønder hver anden uge, når børnene skal til aktiviteter på brandstationen. For familien Kjemtrup Jørgensen er en beredskabsfamilie helt ud over det sædvanlige, og hvor pagerens alarm er lig med udrykning for hele familien. Læs det fjerde og sidste afsnit af Danske Beredskabers temaserie ’familier i beredskabet’.

Lidt over 46 kilometer er der fra hjemmet på Rømø til Tønder Brandstation, hvor familien Kjemtrup Jørgensen så ofte holder til. Mindst en gang hver anden uge tager hele familien turen fra den lille ø mod en af Jyllands sydligste byer, der blot ligger 10 km fra den dansk-tyske grænse.

Læs mere