Brandkadetforløb gav Louise selvtilliden tilbage

Foto: Per Borg Jakobsen, Holstebro

Faglige udfordringer og mobning i skolen har været hverdag for 16-årige Louise Kramer Willumsen, så længe hun kan huske. Men brandkadetforløbet har hjulpet hende til at genfinde selvtilliden og troen på sig selv.

Da Louise Kramer Willumsen meldte sig til brandkadetforløbet i Holstebro, havde hun ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at det var en beslutning, som i den grad ville ændre hendes liv.

Men de seneste 10 måneders tilknytning til beredskabet har gjort en verden til forskel for hende. Først som brandkadet og senere som en del af det frivillige beredskab i Holstebro.

”Jeg er så taknemmelig for den mulighed, jeg har fået. Jeg har lært mange nye mennesker at kende og fået nogle rigtig fede oplevelser, som også har været med til at give mig selvtillid. Før troede jeg ikke på mig selv, men det gør jeg nu,” siger Louise Kramer Willumsen.

Svær skolegang

Skoletiden har ikke været nem for Louise Kramer Willumsen. Med både faglige og sociale udfordringer var det en kamp for hende at komme igennem skoledagen. Samtidig blev hun mobbet af klassekammeraterne.

”Jeg havde rigtig svært ved at stole på mig selv eller på andre. Når jeg stod over for noget nyt, blev jeg bange og havde ikke lyst til at prøve det. Jeg sagde rigtig meget ’nej’ dengang i stedet for at springe ud i tingene og få nye oplevelser,” siger Louise Kramer Willumsen.

Så en dag, da en af instruktørerne fra brandkadetforløbet i Holstebro kom forbi skolen for at fortælle om mulighederne for at blive brandkadet, spidsede Louise Kramer Willumsen ører.

”Jeg synes, det lød helt vildt spændende, og jeg har altid været meget interesseret i at lave noget, hvor jeg kunne hjælpe andre. Så jeg var ikke så meget i tvivl om, at jeg ville prøve at ansøge om at blive brandkadet,” siger hun.

Ikke flere nej’er

Louise Kramer Willumsen blev optaget som brandkadet på hold 5 i Holstebro og begyndte uddannelsen tilbage i januar måned. Hun blev hurtigt klar over, at tiden på Beredskabsgården både gjorde hende glad og udfordrede hendes grænser.

”Til mange af øvelserne har jeg skullet overvinde mig selv og sige, at nu gør jeg det altså. Og så har jeg gjort det. Nu kan jeg både slukke brand og give førstehjælp, men jeg er faktisk mest glad for, at jeg har fået så meget selvtillid og tør mange flere ting, end jeg turde før,” siger Louise Kramer Willumsen.

Da hun havde bestået brandkadetuddannelsen, blev hun tilbudt at fortsætte i det frivillige beredskab, og Louise har også været i erhvervspraktik hos Falck. De frivillige mødes om torsdagen til socialt samvær og øvelser i brand og redning.

”Jeg har været med til nogle speedwaystævner, hvor de frivillige har været med for at kunne hjælpe, hvis der skete et styrt. Jeg har også været med til at lave mad til et arrangement, og så blev jeg faktisk varslet den anden dag, da stormen Ingolf kom. Det gik heldigvis ikke så galt, at vi skulle af sted, men det var fedt at få at vide, at man skulle være klar, hvis der blev brug for en,” siger Louise Kramer Willumsen.

Drømmer om at blive ambulanceredder

I dag går Louise Kramer Willumsen i 9. klasse. Når hun har afsluttet folkeskolen, er det planen, at hun vil have en ungdomsuddannelse og derefter melde sig som værnepligtig hos Beredskabsstyrelsen.

Det er Louise Kramer Willumsens helt store drøm at blive ambulanceredder. Derfor vil hun søge ind på uddannelsen, så snart hun bliver 21 år og dermed er gammel nok til at blive optaget.

”Da vi havde førstehjælp under brandkadetuddannelsen, kunne jeg godt mærke, at det var noget, jeg var god til og også rigtig godt kunne lide. Det passer rigtig godt sammen med arbejdet som ambulanceredder, og jeg håber, at jeg både kan arbejde som ambulanceredder og fortsætte med at være frivillig brandmand. Måske endda deltidsbrandmand,” siger Louise Kramer Willumsen og griner:

”Min mor kigger helt mærkeligt på mig nu. Det er jo mange ting på en gang!”
Næste store skridt for Louise Kramer Willumsen er, at hun er blevet optaget på Brandkadetter i Danmarks hjælpeinstruktøruddannelse, som begynder senere i november. Uddannelsen strækker sig frem til foråret og skal give de unge uddannede brandkadetter en ballast til at arbejde som hjælpeinstruktører på brandkadetforløbene.

Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.