Et fællesskab uden for brandmandsdragten

Det er ikke kun det fastlagte uddannelsesforløb, der bliver gennemgået, når brandkadetterne i Trekantområdets Brandvæsen mødes. I weekenden drog både kadetter og instruktører på to dages kanotur på Gudenåen.

Med regntøj og redningsveste på kastede syv kadetter og tre instruktører fra Trekantområdets Brandvæsen sig ud på dybt vand i weekenden. Fra lørdag til søndag padlede de den lange vej fra Åle ved Hedensted til Klostermølle ved Skanderborg.

Brandkadetternes kanotur er en tradition, som instruktør Finn Jensen startede tilbage i 2011. Ideen var at skabe en tur for de unge, der kunne være med til at styrke fællesskabet og udfordre dem på andre måder, end de var vant til.

Jeg havde et ønske om at lave noget ud over det faglige, vi har sammen, og lære de unge mennesker at kende på en anden måde. For mig at se var det oplagt med en kanotur, der samtidig kunne presse og udfordre de unge lidt,” siger han.

Fjerde tur på Gudenåen

Den første kanotur tilbage i 2011 blev så stor en succes, at Finn Jensen har arrangeret fire ture siden da for brandkadetkorpset, der består af 10 kadetter.

Alle ture har taget sit udgangspunkt i Åle ved Hedensted, hvor Gudenåen er relativt smal, og herefter er turen gået nord på. Nogle år er brandkadetter og instruktører nået helt til Klostermølle, som det var tilfældet i år. Andre gange er de blevet samlet op et tidligere sted på ruten.

Det er dog ikke rutens længde, der tæller, understreger Finn Jensen. Det vigtige er, at de unge får en god oplevelse og lærer at samarbejde og indgå i fællesskaber på nye og anderledes måder.

Vi ved, at det udfordrer dem at være af sted på denne måde, hvor hver kadet skal sørge for sig selv. De skal selv tilberede aftensmaden og selv rejse deres telte, og det kan sagtens vise sig at være lidt af en udfordring for nogen. Men samtidig giver det også rigtig gode muligheder for at lære at samarbejde og for at styrke sammenholdet mellem de unge.

Fokus på fællesskab

Efter førstedagens hårde anstrengelser i kanoen gjorde holdet stop ved en teltplads i Voervadsbro, hvor brandkadetter og instruktører var forsynet med det mest basale som toiletter, rent vand og en bålplads.

Det er helt sikkert en udfordring for mange af de unge at være af sted på denne måde, men det er også tydeligt, at der hurtigt opstår et fællesskab, som alle bidrager til, og er der nogen, der ikke gør, bliver det italesat. Det tror jeg, de unge lærer rigtig meget af, og det er noget, de også kan tage med sig hjem,” siger Finn Jensen.

Initiativet til kanoturen får også roser med på vejen fra projektchef i Brandkadetter i Danmark, Maria Wiktoria Karolini.

Dét at lave aktiviteter uden for det fastlagte uddannelsesforløb giver kadetterne og instruktørerne et andet og friere set-up, som kan være med til at bidrage til at styrke sammenholdet på en anden måde end under undervisningen. Netop sammenholdet blandt kadetterne indbyrdes og relationen til instruktørerne har central betydning, da det styrker kadetternes tilhørsforhold til et fællesskab og til nogle voksne, som de måske ikke har andre steder.

En fed tur

Søndag aften ankom de trætte kadetter og instruktører igen til brandstationen i Vejle efter en to dages tur på Gudenåen i både regn og blæst. Vejret havde dog ikke sat sine spor på kadetternes humør, fortæller Finn Jensen.

Da vi rundede af, spurgte jeg, om de havde haft en god tur, og der fortalte de mig, at de synes det havde været skidefedt,” siger han og fortsætter:

Når drengene siger sådan, så kender jeg dem nok til at vide, at det er rigtigt, og det giver helt sikkert en personlig tilfredsstillelse. Det gør mig glad som instruktør at vide, at jeg har ramt rigtigt, og at de unge føler de har fået noget ud af det.

Brandkadetkorpset i Trekantområdets Brandvæsen planlægger at gentage kanoturen næste år.